Sałatka z łososiem, jajkami przepiórczymi, rzodkiewką, ogórkiem i rukolą
Tak podana sałatka bardzo ładnie się prezentuje i świetnie smakuje. Proponuję przygotować taką sałatkę w miseczkach by każdy miał swoją porcję.
Składniki:
proporcję na jedną porcję:
50 g wędzonego łososia
ogórek gruntowy
3-4 jajka przepiórcze ugotowane na twardo
rzodkiewka
garść rukoli
szczypiorek
2 łyżeczki majonezu
sos:
łyżka soku z cytryny
łyżka oleju
pół łyżeczki miodu
łyżeczka musztardy
sól morska
pieprz kolorowy
Wykonanie:
Składniki na sos mieszamy widelcem, powinien zrobić się zawiesisty. Na dnie miski układamy rukolę. Polewamy ją sosem. Na rukoli układamy ruloniki z łososia i ogórka. Układamy plasterki rzodkiewki. Między ruloniki z łososia i ogórka wkładamy połówki jajek. Na każdą połówkę jajka wyciskamy za pomocą worka cukierniczego odrobinę majonezu. Całość posypujemy szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz