Karczochy z dipem z awokado

Kolejna prosta, ale jednocześnie bardzo smaczna propozycja podania karczochów. Karczochy z dipem na bazie awokado to pomysł na lunch, kolację lub jako przegryzka podczas oglądania filmu.

Składniki:

2 duże karczochy
sok i skórka z cytryny
2 ząbki czosnku
sól morska
 
dip z awokado:
dojrzałe awokado Hass
200 g serka wiejskiego
kilka listków szpinaku
sok z cytryny
sól morska
pieprz kolorowy
plasterki rzodkiewki do posypania

Wykonanie:

Z karczochów odcinamy górną część na 1/3 wysokości. Odcinamy łodygę. Za pomocą nożyczek odcinamy wierzchołki listków.

Karczochy skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy otartą skórką. Między listki wkładamy plasterki czosnku. Posypujemy solą. Dla lepszego aromatu na każdego karczocha układamy cienki plasterek cytryny. Gotujemy na parze od 25 do 45 minut w zależności od wielkości karczochów. Jeśli listki łatwo wychodzą oznacza to, że karczochy są ugotowane.


Dip z awokado:
 
Karczochy wykładamy na talerz. Do wysokiego naczynia przekładamy serek, obrane awokado i szpinak. Miksujemy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posypujemy cienkimi plasterkami rzodkiewki.
Karczochy zjadamy liść po liściu maczając je w sosie. Jemy tylko końcówkę liścia od strony serca karczocha. Po oberwaniu wszystkich liści odsłonimy dno, czyli serce karczocha. Jest ono najbardziej delikatną i najlepszą jego częścią. 

UWAGA: Niejadalna jest wewnętrzna część karczocha: puszek porastający dno kwiatowe, który u starszych karczochów jest bardziej włochaty (wyjątkiem są małe odmiany bez wykształconego puszku, które można jeść w całości).

 

Komentarze

Popularne posty