Karczochy z dipem z awokado
Kolejna
prosta,
ale jednocześnie bardzo smaczna propozycja podania karczochów.
Karczochy z dipem na bazie awokado to pomysł na lunch,
kolację lub jako przegryzka podczas oglądania filmu.
Składniki:
2 duże karczochy
sok i skórka z cytryny
2 ząbki czosnku
sól morska
dip z awokado:
dojrzałe awokado Hass
200 g serka wiejskiego
kilka listków szpinaku
sok z cytryny
sól morska
pieprz kolorowy
plasterki rzodkiewki do posypania
Wykonanie:
Z karczochów odcinamy górną część na 1/3 wysokości. Odcinamy łodygę. Za pomocą nożyczek odcinamy wierzchołki listków.
Karczochy skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy otartą skórką. Między listki wkładamy plasterki czosnku. Posypujemy solą. Dla lepszego aromatu na każdego karczocha układamy cienki plasterek cytryny. Gotujemy na parze od 25 do 45 minut w zależności od wielkości karczochów. Jeśli listki łatwo wychodzą oznacza to, że karczochy są ugotowane.
Dip z awokado:Karczochy
wykładamy na talerz. Do wysokiego naczynia przekładamy serek, obrane awokado i szpinak.
Miksujemy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Doprawiamy do
smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posypujemy cienkimi plasterkami
rzodkiewki.
Karczochy
zjadamy liść po liściu maczając je w sosie. Jemy tylko końcówkę liścia
od strony serca karczocha. Po oberwaniu wszystkich liści odsłonimy dno,
czyli serce karczocha. Jest ono najbardziej delikatną i najlepszą jego
częścią.
UWAGA: Niejadalna jest wewnętrzna część karczocha: puszek porastający dno kwiatowe, który u starszych karczochów jest bardziej włochaty (wyjątkiem są małe odmiany bez wykształconego puszku, które można jeść w całości).
Komentarze
Prześlij komentarz