Danie jednogarnkowe z mięsem, mini marchewkami, ziemniakami i brukselką
Pyszna, zdrowa i kolorowa propozycja obiadu, który zrobi się praktycznie sam.
Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego z szynki, karkówki lub łopatki
2 łyżeczki pasty Harissa
rozkruszone ziele angielskie
2 świeże liście laurowe
2 łyżki oleju
łyżeczka miodu
250 g mini marchewek
500 g brukselki
500 g ziemniaków
3 szalotki
sól morska
pieprz kolorowy
koperek
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę. Dodajemy Harissę, rozkruszone ziele angielskie, liście laurowe pozbawione twardego nerwu, olej i miód. Przyprawy dokładnie wcieramy w mięso. Jeśli mamy czas odstawiamy na 2-3 godziny.
Rozgrzewamy żeliwny garnek. Przekładamy do niego mięso i podsmażamy, aż się zrumieni. Do garnka dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, szalotki i mini marchewki. Solimy. Podlewamy wodą około 300 ml. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy ziemniaki i marchewki są prawie miękkie dodajemy pokrojone na pół brukselki dusimy jeszcze około 10 minut. Opcjonalnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotowe danie posypujemy koperkiem. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz