Sałatka z jajek i pieczarek
Bardzo prosta, a jednocześnie pyszna sałatka z jajek i gotowanych pieczarek. Świetnie smakuje, jeszcze lekko ciepła jak i po schłodzeniu, gdy smaki się przegryzą.
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
500 g małych pieczarek
pęczek natki pietruszki
pęczek szczypiorku
2 łyżki majonezu
sól morska
pieprz kolorowy
cytryna
do przybrania rukola i kilka marynowanych pieczarek
Wykonanie:
Pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym, takim, które zmieści się w parowarze. Do naczynia przekładamy pieczarki, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Gotujemy na parze 30 minut. Dzięki gotowaniu pieczarek w ten sposób cały ich smak i aromat zostanie w pieczarkach.
Jajka kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone pieczarki i sok, który powstał podczas gotowania. Dodajemy posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Solimy, pieprzymy. Dodajemy majonez. Mieszamy. Sałatkę przekładamy do salaterek. Posypujemy listkami rukoli. Przybieramy marynowanymi pieczarkami. Sałatkę można podawać od razu lub odstawić do wystudzenia, a następnie schłodzić w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz