Surówka z czerwonej kapusty z granatem, rzodkiewką i czerwoną cebulą
Taka surówka pasuje zarówno do dań z drobiu, ryb, dziczyzny czy wieprzowiny. Jest chrupiąca i soczysta, a jej wyraziste barwy ożywią i uatrakcyjnią całe danie.
Składniki:
1/4 średniej czerwonej kapusty
pęczek rzodkiewki
czerwona cebula
pestki z granatu
sok z cytryny
olej o neutralnym smaku do skropienia
sól morska
pieprz kolorowy
posiekana natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy. Cebulę oraz rzodkiewki kroimy na mandolinie. Solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy olejem. Mieszamy.
Posypujemy pestkami granatu oraz natką pietruszki. Surówka świetnie smakuje zarówno jako dodatek do kanapek jak i uzupełnienie dania głównego.
Komentarze
Prześlij komentarz