Deserki jogurtowe z owocami leśnymi, miodem i orkiszem ekspandowanym


Ekspresowe w przygotowaniu, a jednocześnie pyszne i apetycznie wyglądające deserki jogurtowe. Użyłam owoców leśnych, które zebrałam w ubiegłe wakacje i miałam jeszcze zachomikowane na dnie zamrażarki, oczywiście w sezonie można użyć świeżych. Jednak te mrożone dają dodatkowy efekt orzeźwienia i miłe uczucie ochłody w upalny dzień, dlatego gorąco polecam podczas majowego oraz letniego grillowania.

Składniki:

na 2 porcje:
200 g jogurtu nadbużańskiego
2 łyżki orkiszu ekspandowanego
łyżka malin mrożonych lub świeżych
łyżka jeżyn mrożonych lub świeżych
łyżka jagód mrożonych lub świeżych
2 łyżki miodu
do przybrania:
maliny, jeżyny, jagody, pszenica ekspandowana, listki bazylii cytrynowej

Wykonanie:

Deser proponuję przygotować w słoiczkach o pojemności 150-200ml.
Na dno każdego słoiczka dajemy czubatą łyżkę jogurtu, następnie łyżkę pszenicy, kilka malin, jeżyn i jagód. Dajemy drugą czubatą łyżkę jogurtu. Wierzch polewamy miodem i dekorujemy owocami, pszenicą i bazylią.

 

Komentarze

Popularne posty