Jarzynka z groszku cukrowego i jarmużu

Pyszna jarzynka do obiadu, którą przygotujecie dosłownie w chwilę. Słodki groszek i jędrne listki młodego jarmużu będą idealnym dodatkiem do dań z drobiu lub ryb.

Składniki:

250 g strączków groszku cukrowego
kilka młodych liści jarmużu
100 g masła
100 g panko
sól morska

Wykonanie: 

Panko rumienimy na suchej patelni. Do zrumienionego panko dokładamy masło, gdy się roztopi dokładamy groszek i kawałki jarmużu. Solimy. Podgrzewamy, aż jarmuż straci na objętości, a groszek stanie się jaskrawo zielony.
Tak przygotowaną jarzynkę można podawać jako jarski obiad z jajkiem sadzonym lub jajkiem w koszulce.  Świetnie smakuje również jako dodatek do ryb lub drobiu.


 

Komentarze

Popularne posty