Grillowany ser halloumi podany z konfiturą borówkową i sałatką jarmużową

Halloumi to cypryjski ser bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej. Wspaniale smakuje przygotowany na grillu. Moja dzisiejsza propozycja to grillowane halloumi podane z dodatkiem konfitury borówkowej na sałatce z jarmużu.

Składniki:

5 plastrów halloumi
łyżka oleju rzepakowego
ząbek czosnku
rozmaryn
 
sałatka z jarmużu:
garść młodych liści jarmużu
kilka kumkwatów
kiwi
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka miodu
sól morska ziołowa
pieprz kolorowy
 
konfitura z borówki lub żurawiny

Wykonanie:

Halloumi:
Olej mieszamy z przeciśniętym ząbkiem czosnku i posiekanym rozmarynem. Plastry sera nacieramy mieszanką. Grillujemy z obu stron, aż ser się zrumieni.

Sałatka:
Jarmuż rwiemy na kawałki, skrapiamy olejem i sokiem z cytryny. Solimy i pieprzymy. Jarmuż masujemy, aż będzie błyszczał od oleju. Do jarmużu dodajemy pokrojone kiwi i plastrerki kumkwatów.

Halloumi podajemy na sałatce z dodatkiem konfitury.

Komentarze

Popularne posty