Grillowany ser halloumi podany z konfiturą borówkową i sałatką jarmużową
Halloumi to cypryjski ser bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej. Wspaniale smakuje przygotowany na grillu. Moja dzisiejsza propozycja to grillowane halloumi podane z dodatkiem konfitury borówkowej na sałatce z jarmużu.
Składniki:
5 plastrów halloumi
łyżka oleju rzepakowego
ząbek czosnku
rozmaryn
sałatka z jarmużu:
garść młodych liści jarmużu
kilka kumkwatów
kiwi
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka miodu
sól morska ziołowa
pieprz kolorowy
konfitura z borówki lub żurawiny
Wykonanie:
Halloumi:
Olej mieszamy z przeciśniętym ząbkiem czosnku i posiekanym rozmarynem. Plastry sera nacieramy mieszanką. Grillujemy z obu stron, aż ser się zrumieni.
Sałatka:
Jarmuż rwiemy na kawałki, skrapiamy olejem i sokiem z cytryny. Solimy i pieprzymy. Jarmuż masujemy, aż będzie błyszczał od oleju. Do jarmużu dodajemy pokrojone kiwi i plastrerki kumkwatów.
Halloumi podajemy na sałatce z dodatkiem konfitury.
Komentarze
Prześlij komentarz