Grillowane łódeczki łososiowe z kremowym serkiem, ziołami i jalapeño

Pyszna i oryginalna propozycja na danie z grilla. Kremowy serek, marynowane papryczki jalapeño, koperek, bazylia oraz szpinak stanowią idealne połączenie z  łososiem.

Składniki:

4 filety z łososia ze skórą, każdy po około 125-150g
sól morska
pieprz kolorowy
 
nadzienie:
200 g serka śmietankowego
garść szpinaku
2-3 gałązki koperku
5-6 listków bazylii
1-2 marynowane papryczki jalapeño(zależy jak bardzo pikantne potrawy lubimy)
sól morska
pieprz kolorowy

Wykonanie:

Przez środek każdego kawałka ryby robimy nacięcie(uważając by nie przeciąć skóry na wylot), tak by powstała łódeczka.  Kawałki łososia oprószamy solą i pieprzem.
 
 
 Serek mieszamy z posiekanym koperkiem, szpinakiem i bazylią. Dodajemy pokrojone w plasterki jalapeño. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łososia nadziewamy farszem.
 
Na grillu rozgrzewamy żeliwną płytę, gdy jest gorąca układamy kawałki ryby. Rybę grillujemy w zamkniętym grillu przez 3-4 minuty.
 
 Tak przygotowanego łososia podajemy z ulubioną sałatką warzywną.

 

Komentarze

Popularne posty