Romanesco i groszek cukrowy z panko, czerwonym pieprzem i świeżym oregano
Chrupiący, soczysty groszek cukrowy z delikatnymi różyczkami romanesco to świetne połączenie. Gy zostaną otoczone maślanym panko i posypane ziarenkami czerwonego pieprzu oraz aromatycznymi listkami oregano powstaje pyszna jarzynka do dania głównego.
Składniki:
400 g różyczek romanesco
250 g strączków groszku cukrowego
50 g panko
50 g masła
sól morska ziołowa
pieprz czerwony
listki oregano
Wykonanie:
Różyczki romanesco posypujemy solą morską, gotujemy przez 3-4 minuty na parze.
Panko rumienimy na suchej patelni. Dodajemy masło. Mieszamy. Dodajemy groszek cukrowy, lekko solimy. Chwilę podsmażamy, groszek powinien zmienić kolor na jaskrawo zielony. Dodajemy różyczki kalafiora. Posypujemy czerwonym pieprzem i listkami oregano.
Tak przygotowany groszek i romanesco to wspaniały dodatek do dań z ryb i drobiu. Idealnie smakuje również podany jako osobne wegetariańskie danie podane z jajkiem sadzonym lub jajkiem w koszulce.
Komentarze
Prześlij komentarz