Grillowana makrela faszerowana włoszczyzną

Moja wiosenna wariacja ryby po grecku. Tak przygotowana makrela zaskoczy swoim smakiem i eleganckim wyglądem nie tylko podczas majowego grillowania.

Składniki:

4 świeże makrele
sól morska
pieprz kolorowy

2 marchewki
korzeń pietruszki
1/4 selera korzeniowego
por
1-2 cm kawałek imbiru
200 ml passaty pomidorowej
sól morska ziołowa
pieprz ziołowy
2 łyżki oleju rzepakowego

przybranie:
listki bazylii
plasterki cytryny

Wykonanie:

Warzywa kroimy w drobną zapałkę. Podsmażamy na oleju. Lekko solimy i doprawiamy pieprzem ziołowym. Gdy warzywa zmiękną dodajemy passtatę pomidorową. Dusimy, aż sos odparuje. Doprawiamy do smaku. Studzimy.
 
Ryby patroszymy. Nacinamy od płetwy grzbietowej z obu stron i wycinamy kręgosłup.
Ryby pojedynczo układamy na foli aluminiowej oprószamy solą i pieprzem. Nadziewamy warzywami. Owijamy szczelnie folią aluminiową.
Ryby układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy przez około 7-8 minut. Rybę ostrożnie odwijamy z folii i wykładamy na talerze. Oprószamy bazylią. Podajemy z plasterkami cytryny.

 

Komentarze

Popularne posty