Grillowane awokado z wędzonym łososiem i surówką ze szpinaku i ogórka
Wszystko co położymy na grillu zyskuje zna smaku i aromacie. Grillowane awokado z sałatką z młodego szpinaku i ogórka w sosie jogurtowym, a do tego kawałek wędzonego łososia i otrzymujemy niebanalną przystawkę. Smacznego.
Składniki:
4 awokado Hass
sok z cytryny
sól morska
pieprz kolorowy
olej rzepakowy
sałatka:
50 g młodego szpinaku
ogórek wężowy
pęczek szczypiorku
200 g jogurtu nadbużańskiego
sól morska ziołowa
pieprz kolorowy
200 g wędzonego łososia
sok z cytryny
posiekany koperek
Wykonanie:
Awokado:
Awokado kroimy na pół, wymyjemy pestkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Smarujemy olejem. Posypujemy solą i pieprzem. Grillujemy 1-2 minuty.
Sałatka:
Szpinak i szczypiorek drobno siekamy. Dodajemy pokrojonego w bardzo cienkie plasterki ogórka. Dodajemy jogurt, sól morską i pieprz do smaku. Mieszamy.
Łosoś:
Plastry łososia skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy koperkiem.
Podanie:
Do każdej połówki awokado wkładamy 1-2 łyżki sałatki. Na wierzchu układamy rulonik z łososia. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz