Podudzia indycze w sosie pomidorowym z mango pieczone na kaszy jęczmiennej


Pyszny obiad, który robi się praktycznie sam.

Składniki:

4 podudzia z indyka
sól morska
pieprz kolorowy
 
400 g passaty pomidorowej
mango
2 szalotki
2 ząbki czosnku
200 g mleczka kokosowego
łyżeczka czarnuszki
łyżka curry
sól morska
łyżka oleju
 
200 g kaszy drobnej jęczmiennej
200 ml rosołu z indyka lub bulionu warzywnego

Wykonanie:

Podudzia oprószamy solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy kaszę, zalewamy ją rosołem, mieszamy. Na kaszy układamy podudzia.

Na oleju podsmażamy pokrojoną szalotkę, gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypujemy czarnuszkę i curry. Dodajemy pokrojone w kostkę mango. Wlewamy passtatę i mleczko kokosowe. Gotujemy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sosem polewamy podudzia. Naczynie żaroodporne przykrywamy. Pieczemy w 180°C, aż mięso będzie miękkie. Podajemy z ulubioną sałatką.


 

Komentarze

Popularne posty