Grillowane boczniaki z sałatką z czosnku niedźwiedziego

Tak przygotowane boczniaki są chrupiące z wierzchu jednocześnie soczyste i mięsiste w środku. Idealnie zastąpią mięsne przysmaki wegetarianom, a dla mięsożerców mogą być dodatkiem do steka.

Składniki:

500 g boczniaków
sól morska
pieprz kolorowy

sałatka:
2 pęczki czosnku niedźwiedziego
ogórek wężowy
200 g jogurtu nadbużańskiego
sól morska
pieprz kolorowy
szczypiorek do posypania.

Wykonanie:

Boczniaki układamy na rozgrzanym ruszcie i lekko posypujemy solą. Po zrumienieniu obracamy i solimy z drugiej strony.

Czosnek drobno siekamy, ogórka kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy z jogurtem doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy szczypiorkiem.

Grillowane boczniaki podajemy z sałatką lub w wersji mięsnej mogą być dodatkiem do karkówki lub steka.


 

Komentarze

Popularne posty