Grillowane boczniaki z sałatką z czosnku niedźwiedziego
Tak przygotowane boczniaki są chrupiące z wierzchu jednocześnie soczyste i mięsiste w środku. Idealnie zastąpią mięsne przysmaki wegetarianom, a dla mięsożerców mogą być dodatkiem do steka.
Składniki:
500 g boczniaków
sól morska
pieprz kolorowy
sałatka:
2 pęczki czosnku niedźwiedziego
ogórek wężowy
200 g jogurtu nadbużańskiego
sól morska
pieprz kolorowy
szczypiorek do posypania.
Wykonanie:
Boczniaki układamy na rozgrzanym ruszcie i lekko posypujemy solą. Po zrumienieniu obracamy i solimy z drugiej strony.
Czosnek drobno siekamy, ogórka kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy z jogurtem doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy szczypiorkiem.
Grillowane boczniaki podajemy z sałatką lub w wersji mięsnej mogą być dodatkiem do karkówki lub steka.
Komentarze
Prześlij komentarz