Szaszłyki drobiowe z kumkwatem i kiwi
Jeśli lubicie połączenie kurczaka z pomarańczą to połączenie z kumkwatem również Wam posmakuje. Kumkwat podczas grillowania się karmelizuje i staje się jeszcze słodszy. Połączenie z kurczakiem, kiwi i kolorową dymką daje niesamowicie pyszny efekt końcowy.
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
marynata:
2 łyżki śmietanki kokosowej
2 łyżki keczupu
łyżka słodko-pikantnego sosu z chili
łyżka curry
sól morska
pieprz kolorowy
dodatki:
200 g kumkwatów
500 g kiwi, powinny być twarde
8-10 młodych cebulek
sos:
200 g jogurtu nadbużańskiego
szczypiorek
sól morska
pieprz kolorowy
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę.
Składniki na marynatę miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do marynaty przekładamy kawałki kurczaka. Mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.
Kiwi obieramy kroimy w ósemki. Kumkwaty i cebule kroimy w plasterki. Na wykałaczki nabijamy na przemian kumkwaty, kiwi, cebulę i mięso. Grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony.
Jogurt mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Szaszłyki podajemy z sosem jogurtowym. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz