Sałatka z surowymi pieczarkami
Pieczarki można jeść na surowo, a ich chrupka konsystencja idealnie sprawdza się w sałatkach. Sałatka pieczarkowa z dużą ilością natki pietruszki, rzodkiewką i jajkami na twardo idealnie wpisze się w majówkowe menu. Polecam jako dodatek do dań z grilla.
Składniki:
250 g pieczarek
pęczek natki pietruszki
10 przepiórczych jajek ugotowanych na twardo
pęczek rzodkiewki
2-3 łyżki majonezu
sól morska
pieprz zielony
opcjonalnie do przybrania kilka marynowanych pieczarek
Wykonanie:
Pieczarki i rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki przy pomocy mandoliny. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki pokrojone w plasterki przepiórcze jajka. Mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i zielonym pieprzem. Opcjonalnie sałatkę można przybrać połówkami marynowanych pieczarek.
Komentarze
Prześlij komentarz