Grillowana karkówka w sosie z ostrej papryki
Grillowane plastry karkówki w słodko-pikantnej marynacie. Karkówka podana z grillowanymi kuleczkami z ziemniaków i sałatką ze świeżych warzyw z sosem jogurtowym stanowi wspaniałe uzupełnienie spotkania przy grillu.
Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki sosu z ostrej papryki chili (ten którego używam jest słodko-ostry w smaku)
opcjonalnie sól morska
pieprz kolorowy
sałatka:
100 g młodych listków szpinaku
200 g pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
pęczek rzodkiewki
ogórek wężowy
pęczek szczypiorku
300 g jogurtu naturalnego
sól ziołowa
pieprz kolorowy
kulki ziemniaczane:
1 kg dużych ziemniaków sałatkowych
olej rzepakowy
sól morska
Wykonanie:
Kulki ziemniaczane:
Z obranych ziemniaków za pomocą łyżeczką do kulek wydrążamy kulki z ziemniaków. Gotujemy je 3-4 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy. Kulki można przygotować dzień wcześniej przed zaplanowanym grillem.
Sałatka:
Do salaterki przekładamy listki szpinaku, połówki pomidorków, rzodkiewki i ogórka pokrojonego w cienkie plasterki oraz drobno posiekany szczypiorek. Do sałatki dodajemy jogurt. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Karówka:
W misce mieszamy olej z sosem z ostrej papryki.
Plastry karkówki dokładnie nacieramy marynatą odstawiamy na minimum 30 minut. Można na całą noc.
Wcześniej przygotowane kulki ziemniaczane smarujemy olejem. Najłatwiej na dłonie wlać 2-3 łyżki oleju, a następnie wmasować go w kulki ziemniaczane.
Plastry karkówki oraz kulki ziemniaczane przekładamy na rozgrzaną na grillu żeliwną płytę. Grillujemy kilka minut z każdej strony.
Wykładamy porcje kulek ziemniaczanych oraz mięsa na talerze. Podajemy z sałatką warzywną.
Komentarze
Prześlij komentarz