Kolorowe szaszłyki z dziczyzną na surówce z jarmużu
Uwielbiam lekko słodki i orzechowy smak dziczyzny, który idealnie komponuje się ze słodko-kwaśnymi dodatkami. Do szaszłyków użyłam mięsa z sarniny i wędzonego boczku z dzika. Mięso połączyłam z młodą cukinią, kolorową papryką i czerwoną cebulą. Gotowe szaszłyki ułożyłam na chrupiącej i soczystej surówce z jarmużu. Wyszło pysznie i kolorowo.
Składniki:
600-700 g sarniny
marynata:
sól morska, papryka słodka, papryka ostra, kolorowy pieprz, ziarna kolendry, ziarna gorczycy, suszona cebula, czosnek granulowany, suszona natka pietruszki, tymianek
3-4 łyżki oleju rzepakowego
łyżeczka musztardy
600-700 g wędzonego surowego boczku z dzika, ewentualnie może być wieprzowy
papryka czerwona
papryka żółta
2 czerwone cebule
młoda zielona cukinia
surówka:
kilka liści jarmużu
długi ogórek
3-4 rzodkiewki
sól morska
pieprz kolorowy
3-4 łyżki oleju rzepakowego
2-3 łyżki soku z cytryny
łyżeczka płynnego miodu
Wykonanie:
Szaszłyki:
Przyprawy rozcieramy w moździerzu.
Sarninę kroimy w kawałki. Dokładnie nacieramy olejem, musztardą oraz przyprawami. Przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na 30 minut.
Warzywa kroimy w kawałki. Boczek kroimy w cienkie plasterki. Plasterków boczku powinno być tyle samo ile kawałków sarniny.
Na długie wykałaczki nadziewamy warzywa i kawałki mięsa. Sarnina jest bardzo chuda, więc powinna być nadziana bezpośrednio przy boczku.
Szaszłyki grillujemy ze wszystkich stron, aż mięso się przypiecze.
Surówka:
Jarmuż rwiemy na kawałki. Polewamy miodem, olejem oraz sokiem z cytryny. Posypujemy solą oraz pieprzem. Dokładnie masujemy, aż listki będą błyszczały od oleju. Na mandolinie kroimy w cienkie plasterki ogórka i rzodkiewki. Mieszamy z jarmużem. Surówkę przekładamy na dużą płaską miskę. Z jednej strony układamy szaszłyki.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz