Szaszłyki z karmazyna, rzodkiewki, cytryny i kulek ziemniaczanych
Pyszne i kolorowe rybne szaszłyki. Ich dopełnienie stanowi sos jogurtowy lub sok świeżo wyciśnięty z cytryny.
Składniki:
500 g karmazyna bez skóry i ości
sól morska ziołowa
świeże listki szałwii
2 łyżki oleju rzepakowego
2 pęczki rzodkiewki
2 cytryny
kulki ziemniaczane:
500 g dużych ziemniaków sałatkowych
sos jogurtowy:
200 g jogurtu nadbużańskiego
2-3 łyżki posiekanego koperku
sól morska
pieprz kolorowy
Wykonanie:
Kulki ziemniaczane:
Z
obranych ziemniaków za pomocą łyżeczką do kulek wydrążamy kulki z
ziemniaków. Gotujemy je 3-4 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzamy i
studzimy. Kulki można przygotować dzień wcześniej przed zaplanowanym
grillem.
Karmazyn:
Rybę kroimy w kostkę. Posypujemy solą, posiekaną szałwią i świeżo mielonym pieprzem. Skrapiamy olejem.
Rybę kroimy w kostkę. Posypujemy solą, posiekaną szałwią i świeżo mielonym pieprzem. Skrapiamy olejem.
Na patyczki grillowe nabijamy kulki ziemniaczane, plasterki rzodkiewki, kawałki ryby przełożone cytryną. Szaszłyki krótko grillujemy z każdej strony.
Szaszłyki podajemy z sosem jogurtowy. Jogurt mieszamy z koperkiem i przyprawami. Można również podać z kawałkami cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz