Zielone szparagi z panko i oregano

Trochę odmieniona wersja na podanie zielonych szparagów. Szparagi najpierw ugotowałam na parze, dzięki czemu zachowały swój piękny zielony kolor i smak. Tradycyjną bułkę tartą zastąpiłam panko, która lekko zrumieniłam na maśle. Całość posypałam świeżymi listkami oregano. Wyszło prosto, a jednocześnie bardzo smacznie.

Składniki:

500 g zielonych szparagów
sól morska ziołowa
łyżeczka płynnego miodu
3-4 cienkie plasterki cytryny

50 g panko
80 g masła
listki oregano do posypania

Wykonanie:

Ze szparagów odrywamy zdrewniałe końcówki. Szparagi przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą morską, między szparagi wkładamy plasterki cytryny. Polewamy miodem. Naczynie wkładamy do parowaru i parujemy około 10 minut.

Na suchej patelni lekko rumienimy panko, dodajemy masło. Na patelnię dokładamy szparagi. Ostrożnie mieszamy, aby szparagi były pokryte panko. Całość posypujemy listkami oregano. Podajemy.
 

Komentarze

Popularne posty