Sznycle drobiowe marynowane w jogurcie
Dzięki marynowaniu przez noc mięsa drobiowego w naturalnym jogurcie po usmażeniu sznycle są kruche i soczyste. Dzięki nacięciom po usmażeniu sznycle są niezwykle chrupiące.
Składniki:
500 g mięsa z piersi kurczaka
200 g jogurtu naturalnego
sól morska ziołowa
pieprz kolorowy
do panierowania:
semolina
jajka
panko
olej do smażenia
półplasterki cytryny do podania
Wykonanie:
Piersi kroimy w plastry, lekko rozbijamy, nacinamy w kilku miejscach przez środek na wylot. Zalewamy jogurtem. Każdy plaster powinien być dokładnie poryty. Talerz z mięsem owijamy folią spożywczą. Odstawiamy na noc do lodówki. Z mięsa zdejmujemy nadmiar jogurtu. Posypujemy solą, pieprzem. Panierujemy w semolinie, rozmąconym jajku i panko. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Sznycle podajemy z półplasterkami cytryny włożonymi w nacięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz