Grillowana makrela faszerowana kiszoną kapustą
Faszerowana makrela to mój najnowszy pomysł na tegoroczne grillowanie. Makrela jest tłustą rybą dzięki czemu idealnie pasuje na grilla. Po grillowaniu jest nadal soczysta i pełna smaku. Jej kształt po wyjęciu kręgosłupa umożliwia nadzianie jej różnymi dodatkami. Tym razem proponuję wersję z kiszoną kapustą z dodatkiem tunezyjskiej pasty Harrisa i imbirem.
Składniki:
4 świeże makrele
sól morska
pieprz kolorowy
nadzienie:
300 g kiszonej kapusty
1-2 łyżeczki Harrisy(pasty)
1-2 cm kawałek imbiru
Wykonanie:
Ryby patroszymy. Nacinamy od płetwy grzbietowej z obu stron i wycinamy kręgosłup.
Kiszoną kapustę mieszamy z harrisą. Harrisa jest dosyć pikantna, więc jej ilość zależy od preferencji smakowych. Dodajemy starty imbir. Mieszamy. Ryby nadziewamy kapustą.
Na grillu ustawiamy żeliwną płytę do grillowania lub 4 małe podłużne patelnie żeliwne. Gdy żeliwo się nagrzeje układamy ryby. Grill zamykamy. Grillujemy kilka minut.
Jeśli użyjecie małych patelni żeliwnych można na nich od razu serwować ryby ozdabiając plasterkami cytryny i posypując koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz