Łódeczki z łososia podane ze stekiem z romanesco
Pyszny, zdrowy i kolorowy obiad z grilla.
Składniki:
stek z romanesco:
kalafior romanesco
sól morska ziołowa
olej rzepakowy
kilka kumkwatów
łódeczki z łososia:
3 kawałki łososia ze skórką, każdy po 150-200 g
sól morska
pieprz zielony
nadzienie:
200 g serka śmietankowego
cebula dymka ze szczypiorkiem
sól morska
pieprz kolorowy
dodatkowo: kawałek czerwonej i żółtej papryki, 3-4 strączki groszku cukrowego
do podania jogurt naturalny i konfitura z żurawiny lub borówki
Wykonanie:
Łódeczki z łososia:
Kawałki łososia nacinamy przez środek uważając, żeby nie przeciąć na wylot. Oprószamy solą i pieprzem.
Serek mieszamy z posiekaną drobno dymką i szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W każdy kawałek ryby wkładamy łyżkę serka. W serek wbijamy warzywa pokrojone w cienką zapałkę.
Steki z romanesco:
Z kalafiora wycinamy 3-4 plastry. Skrapiamy je olejem, oprószamy solą ziołową. Dodajemy pokrojone w plastry kumkwaty. Odstawiamy na 5-10 minut.
Na rozgrzaną żeliwną płytę do grillowania układamy steki z romanesco. Na plastrach kalafiora układamy plasterki kumkwatów. Na płycie układamy również kawałki ryby.
Romanesco grillujemy z obu stron. Rybę tylko z jednej.
Na talerze wykładamy po steku z kalafiora i po kawałku ryby. Jako dodatki można podać jogurt naturalny i konfiturę żurawinową.
Komentarze
Prześlij komentarz