Chleb ziarnisty bez dodatku mąki



Pełnoziarnisty chleb domowego wypieku, bez dodatku sztucznych ulepszaczy smakuje na prawdę pysznie. I w dodatku to samo zdrowie.


Składniki:

100 g otrębów owsianych
100 g płatków owsianych pełnoziarnistych
100 g pestek słonecznika
100 g siemienia lnianego
100 g pestek dyni
50 g ziaren orkiszu
40 g sezamu
10 g czarnuszki

150 g maślanki
5 łyżek mielonego złotego siemienia lnianego lub 5 jajek
pół łyżeczki soli morskiej


Wykonanie:

Mielone złote siemię lniane mieszamy z maślanką i solą, następnie wlewamy ją do mieszanki płatków i ziaren. Całość najlepiej wyrobić za pomocą robota kuchennego. Gotową masę wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy godzinę w 180 stopniach C. Po upieczeniu ostrożnie przekładamy na kratkę i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu kroimy ząbkowanym nożem do chleba.

Komentarze

Popularne posty