Krążki cebulowe

Pyszne chrupiące lekko pikantne krążki cebulowe idealne jako imprezowa przekąska.


Składniki:

2 duże cebule cukrowe
mąka do obtoczenia

ciasto naleśnikowe:
2 jajka
pół szklanki mleka
szklanka mąki
łyżka sosu sojowego
1/4 szklanki wody mineralnej
łyżeczka curry
papryczka chili
olej do smażenia 
 

Wykonanie: 


Cebulę obieramy, następnie kroimy na półcentymetrowe plastry. Każdy plaster rozdzielamy tak by powstały krążki.

Powstałe krążki obtaczamy w mące.

Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dzbanie blendera i miksujemy do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć gęste tak by oblepiło krążki cebuli. Jeśli mamy czas to ciasto odstawiamy na 30-60 minut, by zgęstniało. Przygotowane ciasto mieszamy i zanurzamy w nim krążki, które następnie smażymy w głębokim tłuszczu na rumiany kolor.
 
Zrumienione krążki osączamy na papierowych ręcznikach. Podajemy z keczupem, majonezem lub innym ulubionym sosem.

Komentarze

Popularne posty