Krążki cebulowe
Pyszne chrupiące lekko pikantne krążki cebulowe idealne jako imprezowa przekąska.
mąka do obtoczenia
Składniki:
2 duże cebule cukrowemąka do obtoczenia
ciasto naleśnikowe:
2 jajka
pół szklanki mleka
szklanka mąki
łyżka sosu sojowego
1/4 szklanki wody mineralnej
łyżeczka curry
papryczka chili
olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę obieramy, następnie kroimy na półcentymetrowe plastry. Każdy plaster rozdzielamy tak by powstały krążki.
Powstałe krążki obtaczamy w mące.
Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dzbanie blendera i miksujemy
do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć gęste tak by
oblepiło krążki cebuli. Jeśli mamy czas to ciasto odstawiamy na 30-60 minut,
by zgęstniało. Przygotowane ciasto mieszamy i zanurzamy w nim krążki, które następnie smażymy w głębokim tłuszczu na rumiany kolor.
Zrumienione krążki osączamy na papierowych ręcznikach. Podajemy z keczupem, majonezem lub innym ulubionym sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz