Paluszki z cukinii w orkiszowej panierce
Zdrowa alternatywa dla chipsów czy frytek. Bardzo smaczne zarówno na gorąco jak i na zimno.
2-3 jajka
bułka tarta i drobna kaszka orkiszowa 1:1 do panierowania
przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz czerwony, płatki chili, czosnek granulowany, starty kawałek świeżego imbiru, posiekana natka pietruszki
Cukinie kroimy w cienkie słupki.
Bułkę tartą łączymy w proporcjach 1:1 z drobną kaszką orkiszową.
Do rozbitych jajek wsypujemy przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników.
Kawałki cukinii zanurzamy w jajku, a następnie w mieszance bułki tartej i kaszki orkiszowej.
Gotowe paluszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Aby ładnie się zrumieniły można skropić je olejem za pomocą atomizera. Pieczemy 10-15 minut w 200 stopniach C, aż ładnie się zrumienią i nabiorą chrupkości.
Podajemy na zimno lub gorąco z keczupem lub sosem czosnkowym.
Składniki:
3 cukinie, czym mniejsze tym lepsze2-3 jajka
bułka tarta i drobna kaszka orkiszowa 1:1 do panierowania
przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz czerwony, płatki chili, czosnek granulowany, starty kawałek świeżego imbiru, posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Cukinie kroimy w cienkie słupki.
Bułkę tartą łączymy w proporcjach 1:1 z drobną kaszką orkiszową.
Kawałki cukinii zanurzamy w jajku, a następnie w mieszance bułki tartej i kaszki orkiszowej.
Gotowe paluszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Aby ładnie się zrumieniły można skropić je olejem za pomocą atomizera. Pieczemy 10-15 minut w 200 stopniach C, aż ładnie się zrumienią i nabiorą chrupkości.
Podajemy na zimno lub gorąco z keczupem lub sosem czosnkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz