Paluszki z cukinii w orkiszowej panierce

Zdrowa alternatywa dla chipsów czy frytek. Bardzo smaczne zarówno na gorąco jak i na zimno.

Składniki:

3 cukinie, czym mniejsze tym lepsze
2-3 jajka

bułka tarta i drobna kaszka orkiszowa 1:1 do panierowania

przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz czerwony, płatki chili, czosnek granulowany, starty kawałek świeżego imbiru, posiekana natka pietruszki

Wykonanie:


Cukinie kroimy w cienkie słupki.










Bułkę tartą łączymy w proporcjach 1:1 z drobną kaszką orkiszową. 

Do rozbitych jajek wsypujemy przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników.

Kawałki cukinii zanurzamy w jajku, a następnie w mieszance bułki tartej i kaszki orkiszowej.











Gotowe paluszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Aby ładnie się zrumieniły można skropić je olejem za pomocą atomizera. Pieczemy 10-15 minut w 200 stopniach C, aż ładnie się zrumienią i nabiorą chrupkości.
Podajemy na zimno lub gorąco z keczupem lub sosem czosnkowym.




Komentarze

Popularne posty