Jajko sadzone w cebulowej obrączce

Dzięki smażeniu jajka w cebulowej obrączce, jajko nabiera nie tylko wyjątkowego aromatu dodatkowo nie rozlewa się na patelni dzięki temu elegancko prezentuje się na talerzu.

Składniki:

2 jajka
duża cebula
masło klarowane do smażenia
domowa przyprawa warzywna

garść kurek
masło do smażenia
sól morska
pieprz

Wykonanie:


Cebulę kroimy tak by otrzymać dwa grube plastry o wysokości 2 cm. Z plasterków wyjmujemy środki tak by otrzymać pojedyncze krążki. Zostawiamy 2 krążki lub więcej jeśli chcemy usmażyć więcej jajek.

Pozostałą cebulę drobno siekamy i smażymy na osobnej patelni na maśle. Grzyby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W czasie, gdy kurki się duszą na drugiej patelni układamy krążki cebuli do środka każdego wkładamy po wiórku klarowanego masła. Gdy masło się rozpuści do każdego krążka wbijamy jajko. Solimy do smaku. Przykrywamy przykrywką i smażymy, aż białko zetnie się z wierzchu.

Tak przygotowane jajka podajemy z ulubionymi dodatkami ja podałam z duszonymi kurkami i pieczywem posmarowanym masłem szczypiorkowym.

Komentarze

Popularne posty