Rolada z korzennym nadzieniem jabłkowym

Delikatne ciasto biszkoptowe, a w środku nadzienie z jabłek, których smak został podkreślony cynamonem, kardamonem i kolendrą.

Składniki:

ciasto biszkoptowe:
proporcje na blachę o wymiarach  35x40cm

5  jajek
100 g cukru
130 g mąki pszennej
szczypta soli


mąka kokosowa do podsypania ciasta

przełożenie:
2 kg jabłek, już po obraniu, użyłam antonówek
szklanka brązowego cukru
100 ml wody
łyżeczka cynamonu
ziarenko kardamonu
pół łyżeczki zmielonych ziaren kolendry


Wykonanie:

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.

Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę.  Białka ubijamy na sztywną pianę, którą usztywniamy pozostałym cukrem. Silikonową łopatką delikatnie mieszamy pianę z masą żółtkową. Pianę posypujemy przesianą mąką i delikatnie wszystko mieszamy.

Ciasto równomiernie rozprowadzamy na papierze. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 10 minut.













Gorący biszkopt wykładamy na ściereczkę lub papierowe ręczniki posypane mąką kokosową, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy w roladę.
Jabłka kroimy na duże kawałki. Przekładamy do garnka o grubym dnie. Zasypujemy je cukrem i wlewamy trochę wody. Posypujemy przyprawami. Dusimy 10-15 minut. Jabłka powinny się uprażyć. Jabłka pozostawiamy do ostudzenia.

Przestudzone ciasto smarujemy obficie przygotowaną masą jabłkową. Delikatnie zwijamy i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Komentarze

Popularne posty