Rolada z korzennym nadzieniem jabłkowym
Delikatne ciasto biszkoptowe, a w środku nadzienie z jabłek, których smak został podkreślony cynamonem, kardamonem i kolendrą.
proporcje na blachę o wymiarach 35x40cm
5 jajek
100 g cukru
130 g mąki pszennej
szczypta soli
mąka kokosowa do podsypania ciasta
przełożenie:
2 kg jabłek, już po obraniu, użyłam antonówek
szklanka brązowego cukru
100 ml wody
łyżeczka cynamonu
ziarenko kardamonu
pół łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą usztywniamy pozostałym cukrem. Silikonową łopatką delikatnie mieszamy pianę z masą żółtkową. Pianę posypujemy przesianą mąką i delikatnie wszystko mieszamy.
Ciasto równomiernie rozprowadzamy na papierze. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 10 minut.
Składniki:
ciasto biszkoptowe:proporcje na blachę o wymiarach 35x40cm
5 jajek
100 g cukru
130 g mąki pszennej
szczypta soli
mąka kokosowa do podsypania ciasta
przełożenie:
2 kg jabłek, już po obraniu, użyłam antonówek
szklanka brązowego cukru
100 ml wody
łyżeczka cynamonu
ziarenko kardamonu
pół łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
Wykonanie:
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą usztywniamy pozostałym cukrem. Silikonową łopatką delikatnie mieszamy pianę z masą żółtkową. Pianę posypujemy przesianą mąką i delikatnie wszystko mieszamy.
Ciasto równomiernie rozprowadzamy na papierze. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 10 minut.
Gorący
biszkopt wykładamy na ściereczkę lub papierowe ręczniki posypane mąką
kokosową, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy w roladę.
Jabłka kroimy na duże kawałki. Przekładamy do garnka o grubym dnie. Zasypujemy je cukrem i wlewamy trochę wody. Posypujemy przyprawami. Dusimy 10-15 minut. Jabłka powinny się uprażyć. Jabłka pozostawiamy do ostudzenia.
Przestudzone ciasto smarujemy obficie przygotowaną masą jabłkową. Delikatnie zwijamy i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz