Pesto z buraka i awokado
Zdrowe, pyszne lekko słodkie pesto z pieczonych buraków i awokado to idealny dodatek do kanapek oraz makaronu.
Składniki:
2 upieczone buraki
awokado
łyżka rodzynek
łyżka orzechów nerkowca
łyżka migdałów
łyżka orzechów laskowych
2-3 łyżki oleju lub oliwy
mała papryczka chili
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Orzechy prażymy na suchej patelni. Do malaksera wkładamy orzechy, awokado, buraki, rodzynki oraz chili.
Miksujemy do połączenia wszystkich składników. Ciągle miksując cienkim strumieniem wlewamy olej. Masa powinna zrobić się gładka i kremowa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pesto przekładamy do słoików, wierzch zalewamy olejem/oliwą. Przechowujemy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz