Frytki z młodych ziemniaków posypane pikantną mieszanką przypraw

Chrupiące frytki obsypane mieszanką z chili, pieprzu czarnego, pieprzu czerwonego soli oraz imbiru.

Składniki:

3 duże młode ziemniaki

mieszanka przypraw:
3 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
3 łyżeczki chili  płatkach
2 łyżeczki ziaren czerwonego pieprzu
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
pół łyżeczki imbiru w proszku

olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy, jeśli są młode nie musimy obierać ze skórki. Ziemniaki kroimy w zapałkę, ważne żeby były cienko pokrojone.

Mieszankę przypraw przesypujemy do młynka do przypraw.

Ziemniaki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Ziemniaki były pokrojone w zapałkę wiec nie ma potrzeby ich podsmażać, gdyż i tak po usmażeniu będą przyjemnie chrupiące.

Ziemniaki smażymy porcjami, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Gotowe frytki posypujemy zmielonymi przyprawami. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Komentarze

Popularne posty