Frytki z młodych ziemniaków posypane pikantną mieszanką przypraw
Chrupiące frytki obsypane mieszanką z chili, pieprzu czarnego, pieprzu czerwonego soli oraz imbiru.
mieszanka przypraw:
3 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
3 łyżeczki chili płatkach
2 łyżeczki ziaren czerwonego pieprzu
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
pół łyżeczki imbiru w proszku
olej do smażenia
Mieszankę przypraw przesypujemy do młynka do przypraw.
Ziemniaki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Ziemniaki były pokrojone w zapałkę wiec nie ma potrzeby ich podsmażać, gdyż i tak po usmażeniu będą przyjemnie chrupiące.
Ziemniaki smażymy porcjami, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Gotowe frytki posypujemy zmielonymi przyprawami. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Składniki:
3 duże młode ziemniakimieszanka przypraw:
3 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
3 łyżeczki chili płatkach
2 łyżeczki ziaren czerwonego pieprzu
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
pół łyżeczki imbiru w proszku
olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy, jeśli są młode nie musimy obierać ze skórki. Ziemniaki kroimy w zapałkę, ważne żeby były cienko pokrojone.Mieszankę przypraw przesypujemy do młynka do przypraw.
Ziemniaki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Ziemniaki były pokrojone w zapałkę wiec nie ma potrzeby ich podsmażać, gdyż i tak po usmażeniu będą przyjemnie chrupiące.
Ziemniaki smażymy porcjami, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Gotowe frytki posypujemy zmielonymi przyprawami. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz