Pieczone paluszki z cukinii w drobiowej otoczce
Zdrowa przekąska idealna na weekendowe spotkanie ze znajomymi. Przy okazji nic się nie marnuje, gdyż do tego smacznego dania można użyć pozostałego mięsa z rosołu.
1 kg małych cukinii
2-3 jajka
łyżeczka masła
sól
pieprz
chili
pietruszka
lubczyk
suszone pomidory w płatkach
suszony czosnek w płatkach
bułka tarta
Mięso, jajka, masło i przyprawy umieszczamy w malakserze i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Gotowa masa powinna mieć gładką, ale zarówno gęstą konsystencję. Masę proponuję doprawić dosyć pikantnie. Można oczywiście użyć swojej ulubionej mieszanki przypraw.
Cukinię kroimy w 10-12 cm słupki.
Ręce zwilżamy w wodzie, żeby masa mięsna nie lepiła się do rąk. Następnie masą mięsną obtaczamy cukinię. Paluszki obtaczamy w bułce tartej.
Tak przygotowane paluszki z cukinii najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym lub keczupem.
Składniki:
1 kg gotowanego mięsa z kurczaka1 kg małych cukinii
2-3 jajka
łyżeczka masła
sól
pieprz
chili
pietruszka
lubczyk
suszone pomidory w płatkach
suszony czosnek w płatkach
bułka tarta
Wykonanie:
Mięso, jajka, masło i przyprawy umieszczamy w malakserze i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Gotowa masa powinna mieć gładką, ale zarówno gęstą konsystencję. Masę proponuję doprawić dosyć pikantnie. Można oczywiście użyć swojej ulubionej mieszanki przypraw.
Ręce zwilżamy w wodzie, żeby masa mięsna nie lepiła się do rąk. Następnie masą mięsną obtaczamy cukinię. Paluszki obtaczamy w bułce tartej.
Tak przygotowaną cukinię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach C około 15 minut, aż się zrumienią.
Tak przygotowane paluszki z cukinii najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym lub keczupem.
Komentarze
Prześlij komentarz