Moja wersja bułeczek cynamonowych
Puszyste mleczne bułeczki z cynamonowym wnętrzem. Świetnie wyglądają podane na paterze, każdy odrywa sobie własną porcję.
ciasto:
3 szklanki mąki typ 405
szczypta soli
pół szklanki cukru
szklanka mleka
30 g drożdży
aromat rumowy
nadzienie:
100 g roztopionego masła
pół szklanki brązowego cukru
łyżka cynamonu
szczypta soli
Do misy robota planetarnego wsypujemy mąkę, sól, cukier, wkruszamy drożdże, aromat rumowy i mleko. Całość mieszamy hakiem około 10 minut.
Ciasto podsypujemy mąką. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do piecyka nagrzanego do 50 stopni C, piecyk wyłączamy. Zostawiamy w nim ciasto na 30 minut.
W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy nadzienie. Do słoiczka wsypujemy cukier, cynamon i sól, energicznie potrząsamy słoiczkiem, aż cukier wymiesza się z cynamonem.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką. Chwilę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 części.
Każdą część rozciągamy na stolnicy, obficie smarujemy masłem i posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Ciasto zwijamy w rulon. Każdy rulon tniemy ostrym nożem na 3-4 cm kawałki.
Bułeczki układamy obok siebie w formie do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Bułeczki smarujemy pozostałym masłem.
Pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach C.
Składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki typ 405
szczypta soli
pół szklanki cukru
szklanka mleka
30 g drożdży
aromat rumowy
nadzienie:
100 g roztopionego masła
pół szklanki brązowego cukru
łyżka cynamonu
szczypta soli
Wykonanie:
Do misy robota planetarnego wsypujemy mąkę, sól, cukier, wkruszamy drożdże, aromat rumowy i mleko. Całość mieszamy hakiem około 10 minut.
Ciasto podsypujemy mąką. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do piecyka nagrzanego do 50 stopni C, piecyk wyłączamy. Zostawiamy w nim ciasto na 30 minut.
W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy nadzienie. Do słoiczka wsypujemy cukier, cynamon i sól, energicznie potrząsamy słoiczkiem, aż cukier wymiesza się z cynamonem.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką. Chwilę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 części.
Każdą część rozciągamy na stolnicy, obficie smarujemy masłem i posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Ciasto zwijamy w rulon. Każdy rulon tniemy ostrym nożem na 3-4 cm kawałki.
Bułeczki układamy obok siebie w formie do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Bułeczki smarujemy pozostałym masłem.
Pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach C.
Komentarze
Prześlij komentarz