Moja wersja bułeczek cynamonowych

Puszyste mleczne bułeczki z cynamonowym wnętrzem. Świetnie wyglądają podane na paterze, każdy odrywa sobie własną porcję.


Składniki:


ciasto:
3 szklanki mąki typ 405
szczypta soli
pół szklanki cukru
szklanka mleka
30 g drożdży
aromat rumowy

nadzienie:
100 g roztopionego masła
pół szklanki brązowego cukru
łyżka cynamonu
szczypta soli


Wykonanie:


Do misy robota planetarnego wsypujemy mąkę, sól, cukier, wkruszamy drożdże, aromat rumowy i mleko. Całość mieszamy hakiem około 10 minut.

Ciasto podsypujemy mąką. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do piecyka nagrzanego do 50 stopni C, piecyk wyłączamy. Zostawiamy w nim ciasto na 30 minut.

W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy nadzienie. Do słoiczka wsypujemy cukier, cynamon i sól, energicznie potrząsamy słoiczkiem, aż cukier wymiesza się z cynamonem.


Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką. Chwilę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 części.

Każdą część rozciągamy na stolnicy, obficie smarujemy masłem i posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Ciasto zwijamy w rulon. Każdy rulon tniemy ostrym nożem na 3-4 cm kawałki.

Bułeczki układamy obok siebie w formie do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Bułeczki smarujemy pozostałym masłem.

Pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach C.


Komentarze

Popularne posty