Makaron z sosem pomidorowym
Prosty, ale pyszny sos ze świeżych pomidorów podany z kolorowymi kokardkami cieszy zarówno podniebienie jak i oko.
400 g makaronu, użyłam kolorowych kokardek
łyżka masła
150 g startego parmezanu
sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
4 szalotki
4 ząbki czosnku
600 g pomidorów, użyłam limy
sól
pieprz
łyżeczka cukru
bazylia
szczypiorek
lubczyk
świeża papryczka chili
10 oliwek zielonych
10 oliwek czerwonych
Na rozgrzanej oliwie smażymy drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek, następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, chili i wstępnie solimy, dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone oliwki, posiekane zioła i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Odcedzony makaron mieszamy z masłem. Makaron wykładamy na talerze i polewamy gorącym sosem. Parmezan podajemy w osobnej miseczce (ja podaję w cukierniczce) by każdy mógł posypać wedle uznania.
Składniki:
400 g makaronu, użyłam kolorowych kokardek
łyżka masła
150 g startego parmezanu
sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
4 szalotki
4 ząbki czosnku
600 g pomidorów, użyłam limy
sól
pieprz
łyżeczka cukru
bazylia
szczypiorek
lubczyk
świeża papryczka chili
10 oliwek zielonych
10 oliwek czerwonych
Wykonanie:
Na rozgrzanej oliwie smażymy drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek, następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, chili i wstępnie solimy, dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone oliwki, posiekane zioła i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Odcedzony makaron mieszamy z masłem. Makaron wykładamy na talerze i polewamy gorącym sosem. Parmezan podajemy w osobnej miseczce (ja podaję w cukierniczce) by każdy mógł posypać wedle uznania.
Komentarze
Prześlij komentarz