Kanapka z wędzoną rybą i awokado posypana makiem

Wyśmienita propozycja na kanapkę z wędzoną rybą. Smak wędzonej ryby został połączony z orzechową nutą awokado, soczystymi pomidorkami koktajlowymi i czerwoną cebulą. Połówki pełnoziarnistej bułki zostały posmarowane majonezem i musztardą francuską, aby nie były suche. Całość został skropiona sokiem z cytryny i posypane ziarenkami maku.

Składniki:

2 bułki z ziarnami i dodatkiem buraków, można użyć dowolnych bułek
2 łyżeczki majonezu
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1/4 awokado
2 plasterki czerwonej cebuli
2 pomidorki koktajlowe
2 liście sałaty, można użyć ulubionej ja użyłam lodowej i radicchio
150 g wędzonej ryby, użyłam srebrzyka, ale może być również wędzony łosoś, tuńczyk, pstrąg lub halibut
sok z cytryny do skropienia
mak do posypania, może być mielony

Wykonanie:

Bułki kroimy na pół.  Jedną połówkę smarujemy majonezem, drugą musztardą.
Następnie na bułce układamy sałatę (użyłam lodowej i radicchio),  pokrojone pomidorki koktajlowe, cebulę rozłożoną na talarki, cienko pokrojone awokado, kawałki ryby. Całość skrapiamy cytryną i posypujemy makiem. Kanapki składamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Komentarze

Popularne posty