Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami leśnymi
Sezon grzybowy w pełni więc proponuję na obiad pyszne pieczone ziemniaczki nadziane grzybami z cebulą, lubczykiem i śmietaną.
Składniki:
6 dużych młodych ziemniaków
1 kg grzybów leśnych, miałam podgrzybki i prawdziwki
duża cebula
1-2 gałązki lubczyku
łyżka masła
250 ml gęstej kwaśnej śmietany 30%
sól, sól grzybowa lub domowa vegeta
pieprz
szczypiorek do posypania
Wykonanie:
Pokrojone grzyby i cebulę dusimy na maśle około 15 minut. Do grzybów wlewamy śmietanę i dusimy jeszcze 10 minut. Dodajemy posiekany lubczyk. Doprawiamy solą i pieprzem. Nadzienie powinno być dosyć słone i pikantne.
Umyte ziemniaki wydrążamy za pomocą ostrej łyżki np. do lodów, tak by uzyskać ziemniaczane miseczki.
Ziemniaki układamy w naczyniu do zapiekania. Oprószamy solą. Do ziemniaków nakładamy sos grzybowy. Na dno naczynie wlewamy 100-150 ml wody. Pieczemy w 180-190 stopniach C 50-60 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz