Pizza na spodzie z cukinii



Pyszna zapiekanka wyglądem przypominająca tradycyjną pizzę, jednak jej spód wykonany jest z cukinii i selera korzeniowego z dodatkiem szalotki i chili.

Składniki:

spód:
młoda cukinia
ćwiartka selera korzeniowego z nacią
szalotka
papryczka chili
3 łyżki mielonego złotego siemienia lnianego
3 łyżki nasion konopi z otrębami lnianymi
sól
jajko

obłożenie:
pomidorki koktajlowe
150 g sera żóltego
kilka plasterków czerwonej cebuli
kapary
chorizo lub salami
szczypiorek
suszone oregano

2 łyżki przecieru ze słodkiej papryki lub koncentratu pomidorowego

Wykonanie:

Cukinię, selera, szalotkę i chili ścieramy na tarce o grubym oczku. Do warzyw dodajemy siemię, nasiona konopi z otrębami, sól i jajko. Mieszamy do połączenia składników.
Masę wykładamy na papier do pieczenia, lekko posmarowany olejem. Masę rozsmarowujemy tak by powstało koło. Pieczemy 10-15 minut w 200 stopniach.
















Podpieczony spód warzywny smarujemy pastą paprykową lub pomidorową. Na wierzchu układamy dodatki. Posypujemy szczypiorkiem i oregano. Zapiekamy 5 minut w 200 stopniach.


















Upieczoną podajemy z sosem czosnkowym. Kroimy nożem do pizzy. Spód jest delikatny więc kawałki wykładamy za pomocą szpachelki.



Komentarze

Popularne posty