Wątroba z kolorową papryką



Duszona wątróbka z dzika duszona z młodą cebulą i kolorową słodką papryką, nie tylko pięknie wygląda, ale też pysznie smakuje.

Składniki:

600 g wątroby z dzika, ewentualnie wieprzowej
mleko do namoczenia

2 łyżki masła
łyżka oleju
opcjonalnie łyżka Metaxy 
młoda cebula czerwona
moda cebula cukrówka
po kawałku papryki czerwonej, żółtej, białej i zielonej
sól i pieprz
zielenina do posypania


Wykonanie:

Wątróbkę moczymy przez noc  mleku.
Następnego dnia ją osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy na plastry i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym maśle z olejem. Do obsmażonej wątróbki dodajemy pokrojoną w cienkie talarki cebule i paprykę pokrojoną w drobne kawałki. Dusimy około 3-4 minut, aż warzywa trochę zmiękną, powinny jednak zostać jędrne. Doprawiamy do smaku już na talerzu solą i pieprzem posypujemy ulubioną zieleniną np. pietruszką. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Komentarze

Popularne posty