Wątroba z kolorową papryką
Składniki:
600 g wątroby z dzika, ewentualnie wieprzowejmleko do namoczenia
2 łyżki masła
łyżka oleju
opcjonalnie łyżka Metaxy
młoda cebula czerwona
moda cebula cukrówka
po kawałku papryki czerwonej, żółtej, białej i zielonej
sól i pieprz
zielenina do posypania
Wykonanie:
Wątróbkę moczymy przez noc mleku.Następnego dnia ją osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy na plastry i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym maśle z olejem. Do obsmażonej wątróbki dodajemy pokrojoną w cienkie talarki cebule i paprykę pokrojoną w drobne kawałki. Dusimy około 3-4 minut, aż warzywa trochę zmiękną, powinny jednak zostać jędrne. Doprawiamy do smaku już na talerzu solą i pieprzem posypujemy ulubioną zieleniną np. pietruszką. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz