Pikantny sos pomidorowy z chili
Domowy pikantny sos z pieczonych pomidorów to idealny dodatek do pizzy, hamburgerów, frytek czy kanapek.
3 kg mięsistych pomidorów
250 g papryczek chili
2 cebule
główka czosnku
kawałek świeżego imbiru
2 łyżki oleju
4 łyżki brązowego cukru
łyżka soli morskiej
4 łyżki octu balsamicznego
pół łyżeczki mielonego cynamonu
Pomidory i papryczki chili wkładamy do worka do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach C przez 30 minut.
Upieczone pomidory i papryczki przekładamy do uduszonej cebuli. Wlewamy ocet balsamiczny, dodajemy sól. Całość dusimy 1-2 godziny na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Aby sos był gładki przelewamy go do dzbanka blendera i miksujemy, aż nabierze kremowej konsystencji. Ponownie wlewamy do garnka. Dodajemy cynamon i doprowadzamy do zagotowania. Próbujemy do smaku i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Po wystudzeniu przechowujemy chłodnym miejscu.
Składniki:
3 kg mięsistych pomidorów
250 g papryczek chili
2 cebule
główka czosnku
kawałek świeżego imbiru
2 łyżki oleju
4 łyżki brązowego cukru
łyżka soli morskiej
4 łyżki octu balsamicznego
pół łyżeczki mielonego cynamonu
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy obrane ząbki czosnku, i posiekany imbir. Dodajemy cukier i dusimy do momentu skarmelizowania się cebuli.Pomidory i papryczki chili wkładamy do worka do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach C przez 30 minut.
Upieczone pomidory i papryczki przekładamy do uduszonej cebuli. Wlewamy ocet balsamiczny, dodajemy sól. Całość dusimy 1-2 godziny na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Aby sos był gładki przelewamy go do dzbanka blendera i miksujemy, aż nabierze kremowej konsystencji. Ponownie wlewamy do garnka. Dodajemy cynamon i doprowadzamy do zagotowania. Próbujemy do smaku i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Po wystudzeniu przechowujemy chłodnym miejscu.
Komentarze
Prześlij komentarz