Papryka faszerowana

Jędrna i soczysta papryka nadziana mięsem wieprzowym połączonym z czerwonym ryżem i całość zapieczona pod kwaśną śmietaną.

Składniki:

5 czerwonych papryk
1 kg mięsa wieprzowego z łopatki
cebula
łodyga selera naciowego
papryczka chili
2 łyżki masła
sól
kilka listków szałwii
plasterek świeżego imbiru
pieprz ziołowy
100 g czerwonego ryżu

250 g kwaśnej wiejskiej śmietany

Wykonanie:


Ryż gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut.

Mięso, cebulę, selera naciowego, imbir i papryczkę chili mielimy w maszynce do mięsa. Całość dusimy na maśle. Dodajemy posiekaną szałwię, pieprz ziołowy i sól. .ugotowany ryż całość mieszamy.

Z papryki odcinamy górną część. Papryki układamy w brytfannie najlepiej żeliwnej. Papryki nadziewamy przygotowanym farszem. Na wierz każdej kładziemy po łyżce śmietany.










Przykrywamy wierzchnią częścią papryki.  Papryki lekko podlewamy wodą. Naczynie przykrywamy.










Naczynie wstawiamy do zimnego piecyka. Ustawiamy temperaturę 200 stopni C, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 150-160stopni C i pieczemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie papryka jest już upieczona i gotowa do podania. Smacznego.

Komentarze

Popularne posty