Cebularze z czerwoną cebulą i karmelizowaną żurawiną
Bułki drożdżowe z czerwoną cebulą, karmelizowaną żurawiną całość pospana makiem oraz świeżym rozmarynem.
20 g świeżych drożdży
125 ml letniego mleka
pół łyżeczki soli
2 łyżki roztopionego masła
łyżka masła
sól
150 g świeżej żurawiny
2-3 łyżki miodu
szczypta soli
mak do posypania
świeży rozmaryn do posypania
Do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie i wkruszamy drożdże. Wlewamy mleko, zarabiamy rozczyn i zostawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy na powierzchni rozczynu pojawią się pęknięcia dodajemy sól i rozpuszczone masło. Energicznie wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Lekko oprószamy je mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.
W czasie, gdy ciasto wyrasta zajmujemy się obłożeniem.
Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy ja na maśle. Lekko solimy.
Do garnuszka wsypujemy żurawinę, dodajemy miód i sól. Gotujemy do momentu, aż przestanie pękać.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 8-12 części (w zależności od tego jak duże chcemy mieć cebulaki).
Na cieście układamy podduszoną cebulę i żurawinę. Całość posypujemy makiem.
Tak przygotowane bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Wyrośnięte bułeczki pieczemy 15-20 minut w 190-200 stopniach C na środkowym poziomie piekarnika.
Upieczone bułeczki posypujemy rozmarynem.
Składniki:
ciasto:
200 g mąki20 g świeżych drożdży
125 ml letniego mleka
pół łyżeczki soli
2 łyżki roztopionego masła
nadzienie:
duża czerwona cebulałyżka masła
sól
150 g świeżej żurawiny
2-3 łyżki miodu
szczypta soli
mak do posypania
świeży rozmaryn do posypania
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie i wkruszamy drożdże. Wlewamy mleko, zarabiamy rozczyn i zostawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy na powierzchni rozczynu pojawią się pęknięcia dodajemy sól i rozpuszczone masło. Energicznie wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Lekko oprószamy je mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.
W czasie, gdy ciasto wyrasta zajmujemy się obłożeniem.
Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy ja na maśle. Lekko solimy.
Do garnuszka wsypujemy żurawinę, dodajemy miód i sól. Gotujemy do momentu, aż przestanie pękać.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 8-12 części (w zależności od tego jak duże chcemy mieć cebulaki).
Na cieście układamy podduszoną cebulę i żurawinę. Całość posypujemy makiem.
Tak przygotowane bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Wyrośnięte bułeczki pieczemy 15-20 minut w 190-200 stopniach C na środkowym poziomie piekarnika.
Upieczone bułeczki posypujemy rozmarynem.
Komentarze
Prześlij komentarz