Cebularze z czerwoną cebulą i karmelizowaną żurawiną

 Bułki drożdżowe z czerwoną cebulą, karmelizowaną żurawiną całość pospana makiem oraz świeżym rozmarynem.


Składniki:


ciasto:

200 g mąki
20 g świeżych drożdży
125 ml letniego mleka
pół łyżeczki soli
2 łyżki roztopionego masła


nadzienie:

duża czerwona cebula
łyżka masła
sól

150 g świeżej żurawiny
2-3 łyżki miodu
szczypta soli

mak do posypania
świeży rozmaryn do posypania

Wykonanie:


Do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie i wkruszamy drożdże. Wlewamy mleko, zarabiamy rozczyn i zostawiamy do wyrośnięcia.

Kiedy na powierzchni rozczynu pojawią się pęknięcia dodajemy sól i rozpuszczone masło. Energicznie wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Lekko oprószamy je mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.

W czasie, gdy ciasto wyrasta zajmujemy się obłożeniem.
Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy ja na maśle. Lekko solimy.

Do garnuszka wsypujemy żurawinę, dodajemy miód i sól. Gotujemy do momentu, aż przestanie pękać.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 8-12 części (w zależności od tego jak duże chcemy mieć cebulaki).

Na cieście układamy podduszoną cebulę i żurawinę. Całość posypujemy makiem.

Tak przygotowane bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

Wyrośnięte bułeczki pieczemy 15-20 minut w 190-200 stopniach C na środkowym poziomie piekarnika.

Upieczone bułeczki posypujemy rozmarynem.

Komentarze

Popularne posty