Sałatka śledziowa
Prosta, ale efektowna i bardzo smaczna sałatka śledziowa.
4 buraki upieczone w mundurku
300-400 g filetów śledziowych
szalotka
100 g kaszy pęczak lub mieszanki Multigrano z siemieniem lnianym
4-5 łyżek majonezu, użyłam domowego > majonez z gotowanych jajek
pieprz czarny
sok z cytryny
pieprz kolorowy
natka pietruszki
bazylia
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Buraki obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
Śledzie kroimy na kawałki, dodajemy do nich posiekaną szalotkę i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku pieprzem.
Sałatkę układamy warstwami na półmisku lub robimy porcję dla każdego za pomocą pierścienia.
Na spód układamy ugotowaną kaszę, następnie śledzie z szalotką. Warstwę śledziową smarujemy majonezem. Na wierzchu układamy buraczki.
Przygotowane porcje ozdabiamy skórką z cytryny, natką pietruszki, bazylią i czerwonym pieprzem.
Sałatkę najlepiej przygotować 2-3 godziny przed podaniem, wtedy smaki się "przegryzą".
Składniki:
4 buraki upieczone w mundurku
300-400 g filetów śledziowych
szalotka
100 g kaszy pęczak lub mieszanki Multigrano z siemieniem lnianym
4-5 łyżek majonezu, użyłam domowego > majonez z gotowanych jajek
pieprz czarny
sok z cytryny
dekoracja:
skórka z cytrynypieprz kolorowy
natka pietruszki
bazylia
Wykonanie:
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Buraki obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
Śledzie kroimy na kawałki, dodajemy do nich posiekaną szalotkę i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku pieprzem.
Sałatkę układamy warstwami na półmisku lub robimy porcję dla każdego za pomocą pierścienia.
Na spód układamy ugotowaną kaszę, następnie śledzie z szalotką. Warstwę śledziową smarujemy majonezem. Na wierzchu układamy buraczki.
Przygotowane porcje ozdabiamy skórką z cytryny, natką pietruszki, bazylią i czerwonym pieprzem.
Sałatkę najlepiej przygotować 2-3 godziny przed podaniem, wtedy smaki się "przegryzą".
Komentarze
Prześlij komentarz