Sałatka śledziowa

Prosta, ale efektowna i bardzo smaczna sałatka śledziowa.


Składniki:


4 buraki upieczone w mundurku
300-400 g filetów śledziowych
szalotka
100 g kaszy pęczak lub mieszanki Multigrano z siemieniem lnianym
4-5 łyżek majonezu, użyłam domowego > majonez z gotowanych jajek
pieprz czarny
sok z cytryny

dekoracja:

skórka z cytryny
pieprz kolorowy
natka pietruszki
bazylia

Wykonanie:


Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Buraki obieramy i ścieramy na drobnej tarce.

Śledzie kroimy na kawałki, dodajemy do nich posiekaną szalotkę i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku pieprzem.

Sałatkę układamy warstwami na półmisku lub robimy porcję dla każdego za pomocą pierścienia.

Na spód układamy ugotowaną kaszę, następnie śledzie z szalotką. Warstwę śledziową smarujemy majonezem. Na wierzchu układamy buraczki.

Przygotowane porcje ozdabiamy skórką z cytryny, natką pietruszki, bazylią i czerwonym pieprzem.

Sałatkę najlepiej przygotować 2-3 godziny przed podaniem, wtedy smaki się "przegryzą".

Komentarze

Popularne posty