Karbowane chipso - ziemniaczki
Chrupiące pieczone ziemniaczki ponacinane karbowanym nożem dzięki czemu przyprawy przenikają do ich wnętrza. Doskonała przekąska lub dodatek do dania głównego.
Składniki:
średniej wielkości młode ziemniakisól morska
masło sklarowane lub olej
papryka słodka > może być wędzona
papryka ostra
zielenina do posypania
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy. Każdy ziemniak nacinamy specjalnym karbowanym nożem (jak pokazane jest na zdjęciu), tak by nie przeciąć do końca.Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy/skrapiamy stopionym masłem klarowanym lub olejem. Ziemniaki posypujemy solą i wstawiamy do piecyka nagrzanego do 180-190 stopni C i pieczemy około 45 minut. Ziemniaki powinny się ładnie zarumienić.
Upieczone ziemniaczki przekładamy na talerz i obficie posypujemy papryką słodką i ostrą oraz zieleniną.
Komentarze
Prześlij komentarz