Kluski ziemniaczane z nadzieniem pieczarkowym

Kluski ziemniaczane z nadzieniem pieczarkowym, jednak dzięki temu, że pieczarki zostały drobno zmielone do złudzenia przypomina farsz mięsny. 


Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków
skrobia ziemniaczana

farsz:

500 g pieczarek
2 szalotki
pieprz czarny
łyżka masła
1-2 łyżki bułki tartej


Wykonanie:

Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ziemniaki przekładamy do miski, dzielimy je na 4 równe części. Jedną cześć wyjmujemy. W wgłębienie po wyjętej części wsypujemy skrobię ziemniaczaną. Dokładnie wyrabiamy 4 części ziemniaków ze skrobią. Wyrobioną masę przykrywamy folią spożywczą by nie obsychała.

Farsz:

Pieczarki i szalotkę mielimy w maszynce na drobnym oczku lub miksujemy w malakserze. Masę pieczarkową posypujemy solą i dusimy, aż odparuje. Wsypujemy bułkę tartą by zagęścić. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kluski gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy.

Gotowe kluski podajemy posypane czerwonym pieprzem i polane sosem sojowym.


Komentarze

Popularne posty