Kluski ziemniaczane z nadzieniem pieczarkowym
Kluski ziemniaczane z nadzieniem pieczarkowym, jednak dzięki temu, że pieczarki zostały drobno zmielone do złudzenia przypomina farsz mięsny.
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
skrobia ziemniaczana
farsz:
500 g pieczarek
2 szalotki
pieprz czarny
łyżka masła
1-2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ziemniaki przekładamy do miski, dzielimy je na 4 równe części. Jedną cześć wyjmujemy. W wgłębienie po wyjętej części wsypujemy skrobię ziemniaczaną. Dokładnie wyrabiamy 4 części ziemniaków ze skrobią. Wyrobioną masę przykrywamy folią spożywczą by nie obsychała.
Farsz:
Pieczarki i szalotkę mielimy w maszynce na drobnym oczku lub miksujemy w malakserze. Masę pieczarkową posypujemy solą i dusimy, aż odparuje. Wsypujemy bułkę tartą by zagęścić. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kluski gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy.
Gotowe kluski podajemy posypane czerwonym pieprzem i polane sosem sojowym.
Komentarze
Prześlij komentarz