Sałatka z rukoli z mango, żurawiną i orzechami włoskimi
Soczysta sałatka z mango, karmelizowaną żurawiną i chrupiącymi orzechami włoskimi idealnie komponuje się z daniami z drobiu oraz ryb.
mango
125 g świeżej żurawiny
2 łyżki miodu
szczypta soli
orzechy włoskie do posypania
Umytą rukolę układamy na talerzu/półmisku.
Mango obieramy ze skórki i kroimy w paski. Tak przygotowane mango wykładamy na rukolę.
Żurawinę wsypujemy na patelnię, oprószamy solą, polewamy miodem. Podgrzewamy do momentu, aż żurawina przestanie strzelać. Jeszcze ciepłą żurawinę wykładamy na sałatkę.
Orzechy prażymy na suchej patelni. Posypujemy nimi wierzch sałatki.
Sałatkę podajemy od razu po przygotowaniu.
Składniki:
3-4 garście liści rukolimango
125 g świeżej żurawiny
2 łyżki miodu
szczypta soli
orzechy włoskie do posypania
Wykonanie:
Umytą rukolę układamy na talerzu/półmisku.
Mango obieramy ze skórki i kroimy w paski. Tak przygotowane mango wykładamy na rukolę.
Żurawinę wsypujemy na patelnię, oprószamy solą, polewamy miodem. Podgrzewamy do momentu, aż żurawina przestanie strzelać. Jeszcze ciepłą żurawinę wykładamy na sałatkę.
Orzechy prażymy na suchej patelni. Posypujemy nimi wierzch sałatki.
Sałatkę podajemy od razu po przygotowaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz