Tarta tropikalna

Cytrusowy krem na spodzie z płatków owsianych całość zwieńczone pestkami granatu i płatkami kokosowymi.


Składniki:


spód:

1,5 szklanki płatków owsianych
100 g miękkiego masła

krem:

mleko skondensowane słodzone 530g
2 limonki
cytryna
2 mandarynki
5 żółtek
50 ml białego rumu

obłożenie:

pestki z granatu
płatki kokosowe

Wykonanie:


Płatki owsiane miksujemy z miękkim masłem w malakserze. Masą wykładamy spód formy na tartę o średnicy 26 cm. Spód odstawiamy na 30 minut do lodówki.










Owoce dokładnie myjemy. Ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.










Do misy malaksera wlewamy sok i otarte skórki z owoców, mleko, rum i żółtka. Całość miksujemy do połączenia składników.










Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w 160 stopniach C 45 minut, masa powinna się ściąć. Tartę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, następnie chłodzimy ją w lodówce. Zimną tartę posypujemy pestkami granatu i płatkami kokosowymi.

Komentarze

Popularne posty