Tarta tropikalna
Cytrusowy krem na spodzie z płatków owsianych całość zwieńczone pestkami granatu i płatkami kokosowymi.
100 g miękkiego masła
2 limonki
cytryna
2 mandarynki
5 żółtek
50 ml białego rumu
płatki kokosowe
Płatki owsiane miksujemy z miękkim masłem w malakserze. Masą wykładamy spód formy na tartę o średnicy 26 cm. Spód odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Owoce dokładnie myjemy. Ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.
Do misy malaksera wlewamy sok i otarte skórki z owoców, mleko, rum i żółtka. Całość miksujemy do połączenia składników.
Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w 160 stopniach C 45 minut, masa powinna się ściąć. Tartę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, następnie chłodzimy ją w lodówce. Zimną tartę posypujemy pestkami granatu i płatkami kokosowymi.
Składniki:
spód:
1,5 szklanki płatków owsianych100 g miękkiego masła
krem:
mleko skondensowane słodzone 530g2 limonki
cytryna
2 mandarynki
5 żółtek
50 ml białego rumu
obłożenie:
pestki z granatupłatki kokosowe
Wykonanie:
Płatki owsiane miksujemy z miękkim masłem w malakserze. Masą wykładamy spód formy na tartę o średnicy 26 cm. Spód odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Owoce dokładnie myjemy. Ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.
Do misy malaksera wlewamy sok i otarte skórki z owoców, mleko, rum i żółtka. Całość miksujemy do połączenia składników.
Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w 160 stopniach C 45 minut, masa powinna się ściąć. Tartę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, następnie chłodzimy ją w lodówce. Zimną tartę posypujemy pestkami granatu i płatkami kokosowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz