Szynka w czerwonym curry z dyniowym makaronem
Soczyste i aromatyczne mięso podane z makaronem z dyni.
50 g czerwonej pasty curry
łyżka oleju
2 kg dyni makaronowej
sól
pieprz
natka pietruszki
Szynkę nacieramy pastą curry wymieszaną z olejem. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy wodą i przykrywamy.
Dynię myjemy. Przekładamy ją do drugiego naczynia żaroodpornego.
Mięso oraz dynię wkładamy do piecyka i pieczemy w 180-190 stopniach około 1,5 godziny.
Upieczoną dynię przekładamy na deskę i kroimy wzdłuż na pół.
Dynię pozbawiamy pestek. Następnie za pomocą widelca wyjmujemy miąższ. Powinien rozdzielać się i wyglądem przypominać makaron.
Makaron dyniowy przekładamy na półmisek. Polewamy go sosem spod mięsa i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Propozycja podania> plastry szynki układamy na makaronie dyniowym i podajemy z ulubioną sałatką.
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej50 g czerwonej pasty curry
łyżka oleju
2 kg dyni makaronowej
sól
pieprz
natka pietruszki
Wykonanie:
Szynkę nacieramy pastą curry wymieszaną z olejem. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy wodą i przykrywamy.
Dynię myjemy. Przekładamy ją do drugiego naczynia żaroodpornego.
Mięso oraz dynię wkładamy do piecyka i pieczemy w 180-190 stopniach około 1,5 godziny.
Upieczoną dynię przekładamy na deskę i kroimy wzdłuż na pół.
Dynię pozbawiamy pestek. Następnie za pomocą widelca wyjmujemy miąższ. Powinien rozdzielać się i wyglądem przypominać makaron.
Makaron dyniowy przekładamy na półmisek. Polewamy go sosem spod mięsa i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Propozycja podania> plastry szynki układamy na makaronie dyniowym i podajemy z ulubioną sałatką.
Komentarze
Prześlij komentarz