Szynka w czerwonym curry z dyniowym makaronem

Soczyste i aromatyczne mięso podane z makaronem z dyni.


Składniki:

1 kg szynki wieprzowej
50 g czerwonej pasty curry
łyżka oleju

2 kg dyni makaronowej
sól
pieprz
natka pietruszki

Wykonanie:


Szynkę nacieramy pastą curry wymieszaną z olejem. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy wodą i przykrywamy.

Dynię myjemy. Przekładamy ją do drugiego naczynia żaroodpornego.

Mięso oraz dynię wkładamy do piecyka i pieczemy w 180-190 stopniach około 1,5 godziny.

Upieczoną dynię przekładamy na deskę i kroimy wzdłuż na pół.












Dynię pozbawiamy pestek. Następnie za pomocą widelca wyjmujemy miąższ. Powinien rozdzielać się i wyglądem przypominać makaron.










 Makaron dyniowy przekładamy na półmisek. Polewamy go sosem spod mięsa i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.











Propozycja podania> plastry szynki układamy na makaronie dyniowym i podajemy z ulubioną sałatką.




Komentarze

Popularne posty