Pierś z kurczaka pieczona na kiszonej kapuście

Soczysta pierś kurczaka pieczona na kiszonej kapuście.

Składniki:

2 piersi kurczaka ze skórą, najlepiej użyć kurczaka z wiejskiej hodowli
500 g kiszonej kapusty

mieszanka przypraw: 

2 łyżeczki soli morskiej
łyżeczka papryki słodkiej,
łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
2 ziela angielskie
rozkruszony liść laurowy
pół łyżeczki bazylii,
pół łyżeczki mielonego kminku
pół łyżeczki cebuli prażonej
2 łyżki miodu
pół łyżeczki suszonych pomidorów w płatkach,
łyżeczka pieprzu czarnego,
gałka muszkatołowa mielona na czubek łyżeczki
2 łyżki oleju

Wykonanie:


Mieszankę przypraw rozcieramy w moździerzu.
Przygotowaną mieszanką nacieramy kawałki kurczaka.

Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładamy kapustę. Na kapuście układamy piersi skórą do góry.
Całość pieczemy w 190 stopniach, pod przykryciem. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę by skórka ładnie się przyrumieniła.




Komentarze

Popularne posty