Pierś z kurczaka pieczona na kiszonej kapuście
Soczysta pierś kurczaka pieczona na kiszonej kapuście.
500 g kiszonej kapusty
łyżeczka papryki słodkiej,
łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
2 ziela angielskie
rozkruszony liść laurowy
pół łyżeczki bazylii,
pół łyżeczki mielonego kminku
pół łyżeczki cebuli prażonej
2 łyżki miodu
pół łyżeczki suszonych pomidorów w płatkach,
łyżeczka pieprzu czarnego,
gałka muszkatołowa mielona na czubek łyżeczki
2 łyżki oleju
Mieszankę przypraw rozcieramy w moździerzu.
Przygotowaną mieszanką nacieramy kawałki kurczaka.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładamy kapustę. Na kapuście układamy piersi skórą do góry.
Całość pieczemy w 190 stopniach, pod przykryciem. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę by skórka ładnie się przyrumieniła.
Składniki:
2 piersi kurczaka ze skórą, najlepiej użyć kurczaka z wiejskiej hodowli500 g kiszonej kapusty
mieszanka przypraw:
2 łyżeczki soli morskiejłyżeczka papryki słodkiej,
łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
2 ziela angielskie
rozkruszony liść laurowy
pół łyżeczki bazylii,
pół łyżeczki mielonego kminku
pół łyżeczki cebuli prażonej
2 łyżki miodu
pół łyżeczki suszonych pomidorów w płatkach,
łyżeczka pieprzu czarnego,
gałka muszkatołowa mielona na czubek łyżeczki
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Mieszankę przypraw rozcieramy w moździerzu.
Przygotowaną mieszanką nacieramy kawałki kurczaka.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładamy kapustę. Na kapuście układamy piersi skórą do góry.
Całość pieczemy w 190 stopniach, pod przykryciem. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę by skórka ładnie się przyrumieniła.
Komentarze
Prześlij komentarz