Kurczak pieczony w soku z pigwy


Soczyste mięso z kurczaka w słodko-pikantnym sosie z pigwy.

Składniki:

wiejski kurczak w kawałkach, użyłam udek
500-600 ml soku z pigwy
2-3 świeże owoce pigwy

sól
pieprz czarny i czerwony
kurkuma
świeże chili
2-3 ząbki czosnku
2-3 plasterki świeżego imbiru
opcjonalnie pół łyżeczki ziaren annato (dodaję je dla koloru)
kilka listków laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego


Wykonanie:

Kurczaka nacieramy solą, pieprzem i kurkumą. Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sokiem. Do mięsa dokładamy kawałki pigwy, zmiażdżony czosnek, imbir, pokrojone chili, annato, liście laurowe i ziele angielskie.












Naczynie żaroodporne przykrywamy, nastawiamy piecyk na 200 stopni C, gdy się nagrzeje zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i pieczemy około godziny.

Upieczone mięso podajemy z kaszą lub ryżem i ulubioną sałatką.



Do natarcia kurczaka można użyć ulubionej mieszanki przypraw.

Komentarze

Popularne posty