Kurczak z buraczkami
Kruchy, soczysty kurczak z chrupiącą skórką podany z pieczonymi buraczkami z dodatkiem jabłka, żurawiny i miodu.
sól
pieprz
kawałek imbiru
papryczka chili
liście selera
lubczyk
3 cebule
główka czosnku
2-3 liście laurowe
3-4 ziela angielskie
4 buraki
4 jabłka
300 g świeżej żurawiny
3 łyżki miodu
goździk
sól
Kurczaka obkładamy cebulą i dokładnie umytymi burakami (buraków NIE obieramy ze skórki).
Kurczaka pieczemy pod przykryciem 2 godziny w 160 stopniach C. Kurczaka odkrywamy, wyjmujemy buraki. Zwiększamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy kurczaka 10-15 minut z jednej strony, następnie go obracamy i pieczemy na rumiano z drugiej strony. Dzięki temu cały kurczak będzie chrupiący.
W czasie, gdy kurczak się dopieka zajmujemy się buraczkami. Buraczki obieramy, następnie kroimy je w zapałkę. Jabłka obieramy i kroimy je w kostkę. Do garnka przekładamy buraczki, jabłka i żurawinę, całość zalewamy miodem, doprawiamy solą i roztartym goździkiem. Dusimy, aż żurawina przestanie pękać.
Kurczaka dzielimy na porcje podajemy z buraczkami i ulubioną sałatką oraz ziemniakami.
Składniki:
kurczak z wiejskiej hodowlisól
pieprz
kawałek imbiru
papryczka chili
liście selera
lubczyk
3 cebule
główka czosnku
2-3 liście laurowe
3-4 ziela angielskie
4 buraki
4 jabłka
300 g świeżej żurawiny
3 łyżki miodu
goździk
sól
Wykonanie:
Kurczaka nacieramy solą i pieprzem, możemy również użyć ulubionej mieszanki przypraw. Do środka kurczaka wkładamy kawałki imbiru, chili, liście selera i lubczyku oraz ząbki czosnku. Kurczaka przekładamy najlepiej do żeliwnej brytfanny.Kurczaka obkładamy cebulą i dokładnie umytymi burakami (buraków NIE obieramy ze skórki).
Kurczaka pieczemy pod przykryciem 2 godziny w 160 stopniach C. Kurczaka odkrywamy, wyjmujemy buraki. Zwiększamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy kurczaka 10-15 minut z jednej strony, następnie go obracamy i pieczemy na rumiano z drugiej strony. Dzięki temu cały kurczak będzie chrupiący.
W czasie, gdy kurczak się dopieka zajmujemy się buraczkami. Buraczki obieramy, następnie kroimy je w zapałkę. Jabłka obieramy i kroimy je w kostkę. Do garnka przekładamy buraczki, jabłka i żurawinę, całość zalewamy miodem, doprawiamy solą i roztartym goździkiem. Dusimy, aż żurawina przestanie pękać.
Kurczaka dzielimy na porcje podajemy z buraczkami i ulubioną sałatką oraz ziemniakami.
Komentarze
Prześlij komentarz