Kurczak z buraczkami

Kruchy, soczysty kurczak z chrupiącą skórką podany z pieczonymi buraczkami z dodatkiem jabłka, żurawiny i miodu.

Składniki:

kurczak z wiejskiej hodowli
sól
pieprz
kawałek imbiru
papryczka chili
liście selera
lubczyk
3 cebule
główka czosnku
2-3 liście laurowe
3-4 ziela angielskie
4 buraki

4 jabłka
300 g świeżej żurawiny
3 łyżki miodu
goździk
sól

Wykonanie:

Kurczaka nacieramy solą i pieprzem, możemy również użyć ulubionej mieszanki przypraw. Do środka kurczaka wkładamy kawałki imbiru, chili, liście selera i lubczyku oraz ząbki czosnku. Kurczaka przekładamy najlepiej do żeliwnej brytfanny.
Kurczaka obkładamy cebulą i dokładnie umytymi burakami (buraków NIE obieramy ze skórki).
Kurczaka pieczemy pod przykryciem 2 godziny w 160 stopniach C. Kurczaka odkrywamy, wyjmujemy buraki. Zwiększamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy kurczaka 10-15 minut z jednej strony, następnie go obracamy i pieczemy na rumiano z drugiej strony. Dzięki temu cały kurczak będzie chrupiący.

W czasie, gdy kurczak się dopieka zajmujemy się buraczkami. Buraczki obieramy, następnie kroimy je w zapałkę. Jabłka obieramy i kroimy je w kostkę. Do garnka przekładamy buraczki, jabłka i żurawinę, całość zalewamy miodem, doprawiamy solą i roztartym goździkiem. Dusimy, aż żurawina przestanie pękać.

Kurczaka dzielimy na porcje podajemy z buraczkami i ulubioną sałatką oraz ziemniakami.

Komentarze

Popularne posty