Zdekonstruowany tort z puddingiem z tapioki, dżemem z pigwy, granatem i kokosem
Puszysty biszkopt stanowi formę dla puddingu z tapioki i dżemu z pigwy. Świeżości całości nadają soczyste ziarenka granatu i aromatyczne płatki kokosowe.
Składniki:
biszkopt:
5 jajek
100 g cukru
130 g mąki pszennej
szczypta soli
pudding z tapioki:
szklanka perełek tapiokilitr mleka
2 ziarenka kardamonu
laska wanilii
3-4 łyżki miodu
szczypta soli
200 g dżemu z pigwy
granat
płatki kokosowe do posypania całości
Wykonanie:
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą usztywniamy pozostałym cukrem. Silikonową łopatką delikatnie mieszamy pianę z masą żółtkową. Pianę posypujemy przesianą mąką i delikatnie wszystko mieszamy.
Ciasto równomiernie rozprowadzamy na papierze. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 10 minut.
Gorący biszkopt wykładamy do tortownicy o średnicy 26 cm.
Przygotowanie wypełnienia tortu:
Tapiokę zalewamy mlekiem, dodajemy szczyptę soli, miód, wnętrze ziarenek kardamonu, ziarenka i laskę wanilii. Całość gotujemy ciągle mieszając, aż perełki zrobią się przeźroczyste, czyli około 15-20 minut.Ugotowaną tapiokę wylewamy na biszkopt. Odstawiamy do schłodzenia.
Na przestudzoną tapiokę nakładamy warstwę dżemu z pigwy. Całość posypujemy pestkami granatu i płatkami kokosowymi. Odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz